Single Blog

Hoe kun je mensen met een vorm van autisme (in het dagelijks leven) helpen ?

Als je kenmerken van, of de diagnose Autisme hebt kun je veel baat hebben aan mensen die proberen je te begrijpen en je hier ook verder mee willen helpen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want het begrijpen van mensen met autisme is een hele klus. Je kunt sowieso niet in iemands hoofd kijken en bij iedereen zijn de kenmerken ook nog weer anders. Ook is er een doelgroep die het maar raar vind en er niets mee te maken willen hebben. Zonde, want iemand met een vorm van autisme heeft zoveel te bieden. Denk aan: oprechtheid, veel kennis, kunnen goed organiseren, zijn creatief en zijn zeer goed in technische vaardigheden. Je ziet tegenwoordig ook veel vaker mensen met een vorm van autisme in een bedrijf meelopen. Vaak om orde en kennis te brengen en technisch aan de gang te gaan.

Maar hoe kun je ze helpen? Wat een feit is is dat mensen met autisme enorm baat hebben aan duidelijkheid. Als dit niet het geval is kunnen ze vaak niet functioneren…

Wat ik leer tijdens mijn behandeling is alles te doen vanuit de geef mij de vijf methode. Wat, Waar, Wie, Wanneer en hoe. Als dit duidelijk is voor mij (en vele anderen) kan ik vaak zonder spanning, overprikkeling of onrust mijn ding doen. Dit pas je toe per situatie.

Vaak zie je als dit eenmaal duidelijk is en de basis staat, dat je er ook vanaf durft te wijken. Dit omdat je altijd weer terug kan vallen op de basis!

Eigenlijk is dit het belangrijkste wat je kunt bieden als je in je omgeving iemand hebt met een vorm van autisme. Wat gaan we doen? Wie gaat dit doen of met wie ga je dit doen? Wanneer gaan we dit doen? Hoe gaan we dit doen? En waar gaan we dit doen?

Ook kan het voorkomen dat iemand overprikkeld raakt… Dit houd in dat er te veel prikkels van buitenaf zijn. Mensen met een vorm van autisme nemen dit vaak heel snel en goed op. Denk aan de radio, mensen die praten, een koffiemachine, het getik van een pen. Geluiden waar je je niet eens altijd van bewust bent, zijn voor mij bijvoorbeeld enorm storend. Wat kun je doen?

Allereest zorg ervoor dat er een prikkelarme ruimte is (prikkels zijn behalve geluiden ook: te veel zien, te veel proeven, te veel voelen, te veel ruiken). Hier kun je dan werken, je terugtrekken of even een kopje thee drinken.

Ook is het fijn dat meer mensen er vanaf weten, zodat het er rekening mee gehouden kan worden. En het niet vreemd is als iemand even zijn rust neemt!

Vaak is het ook zo dat mensen met autisme niet goed meerdere taken tegelijk kunnen doen. Ze focussen zich op één taak en die willen ze dan goed uitvoeren. Vraag dan ook niet te veel tegelijk. ‘

Oja! Ga niet doen alsof ze ontzettend beperkt zijn! Dit is alleen maar irritant! Betrek ze gewoon bij ieder ander en ga niet extra duidelijk praten, gebaren uitoefenen of medelijden tonen 😉

Vaak weet degene zelf ook enorm veel over wat hem wel/niet kan helpen! Vraag hier dan ook naar, dat is alleen maar fijn! (vind ik persoonlijk)

Ik hoop dat je hier iets aan gehad hebt!

Liefs Julia

Comments (0)

© Copyright 2019 - Bos Business Coaching
WhatsApp chat