Hoe reageer jij op de mening van anderen? En hoe verander je dit?

Waarom is voor ons de mening van anderen toch zo belangrijk?

Heel lang geleden was het een kwestie van overleven met de hele groep. Als je op dat moment buiten de groep viel werden je overlevingskansen veel kleiner. En dit is precies wat er nu nog steeds in de mens omgaat. Het bij de groep willen horen bepaalt nu je persoonlijkheid. Mensen die erbuiten vallen gaan twijfelen aan zichzelf, kunnen depressief worden of zelfs nog erger. Het lijkt alsof wij mensen alleen nog maar leven voor de mening van anderen.

Maar wat is nu precies de mening van een ander?

Wat anderen vinden is gebaseerd op wie zij zijn geworden door de jaren heen, de filters waar zij mee kijken en de ervaringen die zijn hebben gehad in het verleden. Het verleden bepaald nu ineens hoe er op dit moment over jou wordt gedacht, vreemd toch? Neem nu bijvoorbeeld iemand in gedachten uit jouw omgeving, hoe is deze persoon zelf?, hoe is hij/zij opgegroeid?, wat heeft hij/zij meegemaakt? Hierdoor heeft deze persoon zelf ideeën en angsten ontwikkeld. Als deze persoon naar jou kijkt, kan hij/zij dan een goed beeld vormen van je? Nee, de persoon kijkt tenslotte met zijn/haar angsten en ideeën naar jou en gaat dat vergelijken met hoe het plaatje van die persoon eruit ziet. Als dit niet klopt dan deugt er iets niet aan jou, maar in werkelijkheid is hij/zij zelf heel beperkt in het beeld over jou.

Spiegelen is ook een veelvoorkomend iets. Wij zien namelijk altijd iets van onszelf in de andere persoon. Als wij ons ergens aan ergeren of irriteren dan zijn dat vaak punten die wij van onszelf niet hebben geaccepteerd of waar wij ons voor schamen. De uitdrukking “Als je naar een ander wijst, wijzen er altijd 3 vingers naar jezelf” bestaat niet voor niets. Stel dat jij je niet druk maakt om hoe je eruit ziet, en er is iemand die daar altijd commentaar op heeft. Dan kan dit heel goed wijzen op iemand die jaloers is op het feit dat hij/zij zich wel altijd netjes moet maken voor zijn/haar gevoel en eigenlijk het liefst er ook zo bij had willen lopen.

Op het moment dat je dingen bij een ander ziet die voor jou ook herkenbaar zijn en je begrijpt waar deze mensen door heen gaan, dan heb je te maken met een stuk wat ook in jezelf zit maar wat jijzelf al overwonnen hebt. Je begrijpt mensen omdat jij ook ooit op dat punt was.
Kortom, je kunt alleen maar zien bij anderen wat er ook bij jou zit. Dit geldt natuurlijk andersom ook! Dit maakt het ineens heel interessant als andere mensen iets over je zeggen. Het zegt dus meer over hen dan over jou!

Tips om hier nog beter mee om te gaan:

1. Besef dat jij de spiegel van de ander bent, ze zien vooral zichzelf in jou
2. Wat doe jij voor de goedkeuring van anderen? Stop hier nu mee
3. Wat doe jij juist niet om de anderen een plezier te doen, ga dit nu juist wel doen!

Blijf geloven in jezelf en je eigen kunnen. Het is zonde van jouw tijd en kwaliteiten om de goedkeuring aan anderen over te laten. Je hoeft je leven en keuzes niet te laten bepalen door een ander zijn of haar beperkingen. Wees je eigen leermeester en zorg dat jij de dingen doet omdat je het zelf wilt!

P.S. Mocht jij zelf een oordeel hebben over iemand anders.. er wijzen 3 vingers naar jezelf he 😉

Geef een reactie