Hoe vind je de juiste hulp die je zoekt en bij je past?!

Blog geschreven door Julia

In het verleden heb ik al vaak hulp gehad die niet goed aansloot op mij en mijn behoeften. Een meespelend iets is dat ik toen ook nog geen diagnose had. Niet dat ik er voor ben om meteen ergens een label aan te hangen, maar in sommige gevallen kan het erg helpend zijn. Ik denk ook dat het bijna niet mogelijk is om een passende en aansluitende hulpinstantie te vinden, als je niet goed weet wat er aan de hand is. Zo ben ik om mijn 16e gediagnostiseerd met PDD-NOS, dit is een vorm van autisme. Voor mijn diagnose heb ik al heel veel goed bedoelde, verschillende hulpinstanties bezocht. Omdat ik des tijds niet naar school kon, was de hulp vooral gericht op het terugkeren naar school. Iets wat bij mij averechts geholpen heeft. Achteraf omdat ik de situatie niet kon overzien en het eigenlijk niet duidelijk was. Ook het sociale contact vond ik altijd wel een lastig puntje.

Nu ik dus weet dat ik een vorm van autisme heb, is er ook heel veel duidelijk geworden. Ik moet wel bekennen dat ik in het begin enorm veel last heb gehad van het feit dat ik niet ‘normaal’ was. Maar wat is normaal eigenlijk? En bestaat er wel een normaal persoon? Ik denk van niet!

Ik heb na mijn diagnose veel uitleg gekregen over autisme en heb vooral een periode rust ingelast. Nu ben ik sinds een jaartje bij mijn reguliere hulpverlening, eentje die wel erg goed bij mij aansluit. Hierdoor kan ik weer wat stappen vooruit zetten. De hulp is vooral gericht op het stukje informatie over autisme, begeleiding en zoeken naar mogelijkheden. Dat laatste is erg fijn, want ik wist niet dat er nog zo veel verschillende mogelijkheden zijn. Eigenlijk is alles op maat en dat is super prettig!

Helaas is er wel een hele weg aan vooraf gegaan voor ik de juiste hulp hebt gevonden/gekregen.

In deze blog wil ik je dan ook wat meer tips geven om de juiste hulp te vinden! Misschien dat je er iets aan hebt!

Tip 1: Schaam je niet om hulp te zoeken.

Iedereen loopt wel eens ergens tegenaan in zijn leven. Het is totaal niet erg om hier hulp bij te vragen.

Tip 2: Weet wat je vraag is.

Je kunt pas beginnen met zoeken als je weet wat je vraag hierin is. Als je bijvoorbeeld depressief bent, kan je vraag voor de hulpverlening bijvoorbeeld zijn: Hoe kan ik mij weer beter gaan voelen? Schijf deze vragen op en bewaar ze.

Tip 3: Doe research.

Het is tegenwoordig zo makkelijk om op internet verschillende instanties te vinden en hier een recensie bij te zien. Zo krijg je niet alleen meer informatie, maar weet je ook gauw genoeg of dit aansluit bij jouw wensen.

Tip 4: Ga eens naar de huisarts.

Bespreek je problemen eens met jouw huisarts en kijk wat voor een mogelijkheden zij kan bieden of weet.

Tip 5: Nee zeggen kan altijd.

Mocht je merken dat je niet op je plek zit bij je huidige hulpverlening? Bespreek dit! Kijk naar nieuwe mogelijkheden binnen de instantie, of sluit het hier af. Dat recht heb je! Er is zoveel meer!

Tip 6: Maak er geen geheim van.

Iets wat ik eigenlijk te lang wel heb gedaan. Ik heb hier geen spijt van, want op dat moment voelde dit voor mij het fijnste. Maar nu ik op de goede weg zit probeer ik wel wat opener te zijn. Ook kun je door open te zijn hulp vinden bij bijvoorbeeld familie.

Tip 7: Kijk bij je in de buurt.

Ik heb voor mijn hulp heel lang van hot naar her gereden, maar het grappige is dat ik mijn hulp juist nu in de buurt heb gevonden. Meestal ben je je er niet eens bewust van van wat er allemaal is in je eigen buurt.

Tip 8: Luister naar je eigen gevoel.

Voelt er iets niet goed, maak dit dan bespreekbaar. Met het erover praten bereik je ook een hele hoop. Vaak is het gevoel wederzijds en kan dit vanuit jullie samen opgelost worden.

Tip 9: Bedenk dat je niet de enige bent.

Er zijn zooooo veel mensen die ergens tegenaan lopen of even niet weten wat ze moeten.. Dit is ook niet erg, maar er kan wel wat mee gedaan worden! Het feit dat je weet dat je niet de enige bent heeft mij al geholpen. Zo kun je bijvoorbeeld ook eens met een ervaringsdeskundige praten.

Tip 10: Schaam je er niet voor.

Als laatste tip wil ik mee geven dat je je er absoluut niet voor hoeft te schamen! Jij kunt er niets aan doen en had het denk ik ook graag anders gewild. Het punt dat je al bereid bent er iets aan te gaan doen is al een hele stap!

Ik wens je heel veel succes met je zoektocht! En wens je een heel fijne en passende hulp toe!

Je kunt dit! Zet hem op!

Geef een reactie