Luisteren naar je eigen gevoel

Blog geschreven door Julia.

Hoe vaak wordt er wel niet tegen je gezegd: probeer een dit, doe een dat en ga zo maar door.. Natuurlijk probeert iedereen het beste met je voor te hebben, maar vaak onderdruk je je eigen gevoel. Je kiest vanuit de mening van een ander of vanuit je verstand. Maar hoe vaak luister je nu echt naar je eigen gevoel?

Als je net zoals ik graag iedereen te vriend wil houden en alles goed wilt doen, is het een hele uitdaging om de luisteren naar je eigen gevoel. Even een reminder aan mezelf! Het te vriend houden van iedereen is gewoon niet mogelijk! Er zijn altijd mensen met een andere mening en dat is helemaal prima! Ook kun je niet alles goed doen, fouten maken hoort bij het leven. Nu ik dit zo schrijf denk ik makkelijk gezegd Julia, maar doe het maar eens. Dit vergt veel oefening! Ook ik ben nog lang niet zo ver dat ik dit allemaal achter me kan laten.

Maar laten we eens kijken naar wat het je allemaal kan opbrengen om WEL naar je eigen gevoel te luisteren?!

 • Je kunt kiezen wat je echt wil.
 • Je bent mentaal sterker.
 • Je hebt geen keuze stress meer.
 • Je kunt de meningen van anderen waarderen.
 • Je kunt onderscheid maken in verstand en gevoel.
 • Je bent gelukkiger.

Klinkt dit niet heel goed allemaal? Best raar dat we het eigenlijk zo moeilijk vinden om te kiezen voor je zelf.. want dit doe je eigenlijk als je naar je eigen gevoel luistert. Op het moment dat je kiest voor je zelf, je gevoel toelaat en je meningen van anderen aan je voorbij laat gaan ga je je geheid veel gelukkiger voelen.

Ik kan helaas nog niet uit eigen ervaring spreken, maar wil toch graag wat tips met jullie delen!

 • Leer aller eerst je gevoel te begrijpen. Wat voel je, wanneer voel je iets, hoe voel je dat in je lichaam etc.
 • Lok je gevoel eens uit. Ga bijvoorbeeld is een zielige, ontroerende film kijken. Kijk wat er gebeurd en merk eens op waar je dit voelt.
 • Schrijf eens wat momenten op waar in je je intens gelukkig voelt. Dit kan voor sommigen enorm lastig zijn, maar weet dat dit geen grote dingen hoeven te zijn.
 • Ga eens na wat er gebeurde toe je niet naar je eigen gevoel luisterde. Wil je dat dit weer gebeurd?
 • Schrijf de voordelen voor je op. Wat gebeurd er als je voor jezelf kiest en luistert naar je eigen gevoel?
 • Ga doen wat je leuk vindt! Klinkt weer heel simpel, maar doe het maar eens. Vaak zitten we aan allerlei regeltjes vast waar we moeilijk verder mee kunnen. Toch is er altijd een uitweg en een weg met een nieuwe route.
 • Weet dat het altijd met vallen en opstaan zou gaan. Maar er komt een moment waarin ook jij gaat voelen (wat je wilt)!

In het boek master your mindset wordt uitgelegd dat de meest succesvolle mensen simpelweg gewoon naar hun gevoel hebben geluisterd! Vaak hebben ze er een hele weg aan vooraf gehad, maar doen ze uiteindelijk waar hun hart ligt.

Voor mij is het altijd best frustrerend om bijvoorbeeld zulke boeken te lezen.. ik wil zo graag en weet het allemaal best wel goed, maar de verandering maken lukt nog niet echt (voor mijn gevoel). Mijn omgeving zegt al wel dat ze enorme stappen vooruit zien! Langzaam aan begin ik dit ook wel iets te beseffen hoor 😉 De weg ik nog lang, maar het begin is er!

Nog even een klein voorbeeldje: Afgelopen week was ik bij de fysio voor mijn nekklachten. Dit komt doordat ik nog te veel spanning in mijn lichaam vast houd. Ook doe ik eigenlijk alle bewegingen in mijn lichaam vanuit mijn nek (deze spant zich dan ook aan). We hebben al veel masseersessies erop zitten, maar er is nog geen verandering te merken voor mij. Ik moet mij bewust worden van mijn houding en bewegingen. Leren voelen waar ik de pijn voel en hoe ik mijn nek aanspan bij bewegingen. Niet vanuit mijn verstand vertellen wat wel of niet pijn doet. Maar waar voel je dit nu echt, waarom voel ik nog zoveel spanning en hoe kunnen we hier verandering in brengen. Ik zie nu dat ik we typ, maar eigenlijk moet dit ik zijn. Ik ben de gene die verandering kan aanbrengen, dit door te voelen en bewust te worden!

Dit is een heel fysiek voorbeeld en misschien herken je je hier ook wel in. Vage klachtjes die komen omdat je niet goed naar je eigen gevoel/lichaam luistert. De oplossing klinkt erg simpel maar is ver te zoeken. Door dicht bij je zelf te blijven, open te staan voor je gevoel en te luisteren naar je lichaam leer je steeds beetje bij beetje je zelf kennen.

Ook heb ik momenteel veel last van te veel eten.. Eigenlijk besef ik me nu ook dat dit komt omdat ik niet naar mijn gevoel luister. Wanneer heb ik honger en wanneer zit ik vol. Waar heb ik zin in en wat vind ik nou eigenlijk echt niet te eten…  Raar eigenlijk dat alles zo met elkaar verbonden is.. Ik snap mezelf best goed nu, maar kan er nog geen invloed op uit oefenen. Hopelijk komt dat snel!

Luister jij al naar je eigen gevoel? En hoe doe jij dit?

Liefs Julia

Geef een reactie