Omgaan met veranderingen

Sommige mensen werken bewust aan veranderingen, terwijl anderen heel graag zouden willen veranderen maar er niet in slagen de oude situatie los te laten. Veranderingen, het is voor de één een bevrijding en voor de ander een ramp, maar hoe ga jij hier nu mee om?

Wij spreken vaak over 4 mogelijkheden om met een verandering om te gaan. Besef hierbij dat een verandering bij voorbaat nooit slecht is, het ligt uiteindelijk aan jou hoe jij ermee om gaat en wat daardoor het resultaat is.

  1. Je slaat je armen over elkaar en wijst de verandering af, waarschijnlijk geef je ook nog tegengas.
  2. Je slaat je armen over elkaar en wacht gewoon simpelweg af wat er gebeurd.
  3. Je probeert je bij de verandering neer te leggen.
  4. Je gebruikt de verandering als een kans voor jezelf.
Wat gebeurd er nu in deze gevallen?

Bij mogelijkheid 1 en 2 gebeurt exact datgene waar iedereen bang voor is, ze worden door de verandering overrompeld met alle gevolgen van dien. Bij de 3de mogelijkheid passen ze zich een beetje aan de verandering aan, alleen de veilige routine van vroeger sluipt er langzamerhand weer in. Bij de 4de mogelijkheid pakken ze de verandering met beide handen aan, kijken ze naar de voordelen voor hen persoonlijk en geven ze zo hun leven een grote draai.

Laten wij dit nu eens oefenen.

Aan welke pols draag jij je horloge? Maak nu het horloge los en doe het om je andere pols (als je geen horloge draagt kun je dit ook doen met een armband of ring). Sluit nu je ogen en kijk welk “gevoel” de verandering  in je naar boven haalt. Voelt het raar? Strak of juist los? Knelt het? Is het niet prettig?

Draag het nu voor een hele dag op deze manier (of voor wie het echt wil doorzetten en wil veranderen een week). Wat gaat er gebeuren? Inderdaad, je went eraan! De verandering is nu definitief en het voelt niet anders meer dan voor de verandering. Dit is nu de nieuwe situatie en routine geworden.

Waarom zijn wij zo bang voor veranderingen?

De grootste rem op alle veranderingen is angst. Angst voor het allerergste, angst voor het verlies van aanzien, voor de mislukking en natuurlijk de onzekerheid. Eigenlijk gaat het erom dat wij bedreigingen vrezen waar wij niet tegen bestand zijn (denken wij). De oorzaak van deze angst ligt in onze hersenstam en gaat vele jaren terug in de geschiedenis. Dit deel van de hersenstam heeft een beschermingsfunctie en moest vroeger in een fractie van een seconde beslissen: Vluchten of Vechten. Dit patroon is duizenden jaren oud en altijd is dit blijven bestaan in onze hersenen.  

Angst is echter een gevoel dat nodig is om te overleven, het helpt ons alert te zijn in nieuwe situaties waarin wij ons nog niet veilig voelen. Het kenmerk van angst is dat wij door een verandering niet weten wat de toekomst brengt, hierdoor verliezen wij een stuk zekerheid. Alle bekende dingen en gewoontes zijn ineens onzeker. Mensen zijn op zekerheid gericht zodat zij weinig tot geen fouten maken. Fouten zijn nodig voor groei, dus omarm je angst, neem hem serieus en geniet van veranderingen!

Heb jij hulp nodig bij het veranderen? Neem dan contact op met mij, dan gaan wij samen aan de slag!

Want je weet het waarschijnlijk wel:

Als je blijft doen wat je altijd al deed, blijf je krijgen wat je altijd al kreeg

 

Geef een reactie